Jednym z najciekawszych doświadczeń, jakie zdobyć można podczas podróży do Egiptu jest wizyta na lokalnym bazarze. Dobry, tradycyjny bazar, znaleźć możemy w każdym większym mieście kraju – także w kurortach turystycznych. Niezależnie od wielkości bazaru, obowiązujące zasady są identyczne i związane z tradycyjną kulturą handlu, przynależną Arabom. Oto kilka porad praktycznych, które mogą uchronić przed oszustwem i pozwolą na uzyskanie jak najniższej ceny towaru, który chcemy kupić.

Na egipskim bazarze znaleźć można wiele interesujących przedmiotów – począwszy od aromatycznych przypraw i herbat, przez fajki wodne, biżuterię i ubrania, aż na elementach dekoracyjnych kończąc. Jeśli tylko umiemy się dobrze targować, spodziewać się możemy, że cena będzie bardzo przystępna – szczególnie, gdy przyrównamy ją do warunków europejskich. Aby jednak tak się stało – musimy zrozumieć filozofię wymiany handlowej. Mentalność arabska i podejście do targowania sprawia, że nie istnieje na bazarze coś takiego, jak z góry ustalona cena. Cena, którą podaje nam handlarz, wynika zazwyczaj z oceny nas, jako klientów i jest jedynie podstawą do negocjacji.

Pierwszą rzeczą, o której należy pamiętać, chcąc coś kupić na bazarze jest to, iż lepszą cenę możemy wynegocjować w godzinach porannych – wtedy na bazarach, szczególnie tych w miejscowościach turystycznych panuje spokój i cisza, a mała ilość turystów sprawia, iż handlarze chętniejsi są do negocjacji. Wtedy też, będą bardziej intensywnie namawiać nas na wejście do sklepu w różnych językach świata.

Spodziewać się możemy, że będą znali nawet kilka słów po polsku, czym zechcą zdobyć naszą sympatię. My za to, chcąc zyskać ich uznanie, możemy nauczyć się kilku słów po arabsku np. „Marhaba” – oznaczające „cześć”, lub „Inszallah” – znaczące „jak Bóg da” (np. jeśli Bóg da, dobijemy dobrego targu). Przydadzą się także podstawy angielskiego, czy też niemieckiego – w tych językach na bazarze dogadamy się swobodnie.

Jeśli spodoba nam się jakiś towar, najlepiej udawać w ogóle nim niezainteresowanych. Im większe zainteresowanie, tym wyższa będzie cena wyjściowa. Tę zaś, zbijać możemy różnymi argumentami, a ostateczny rezultat zależy od naszej determinacji, i umiejętności negocjowania. W Wielu przypadkach, ostateczna cena stanowić może nawet 10-20% wyjściowej kwoty. Do tego jednak potrzeba wiele cierpliwości i czasu.

Kogo zaś nie bawi targowanie się na bazarze, ten wybrać się może do klasycznego sklepu z metkami z cenami – tam niespodzianek przy kasie nie będzie.

Pamiątki z Egiptu – co warto przywieźć?

Wybierając się do tak orientalnego kraju, jakim jest Egipt, z całą pewnością warto przywieźć sobie i rodzinie jakieś pamiątki, które będą przypominać o wyjeździe. A oto lista najbardziej polecanych produktów, które podczas wizyty na bazarze warto nabyć:

Fajka wodna – zwana inaczej sziszą. Pali się je we wszystkich krajach arabskich, a nabijać można je różnymi smakowymi tytoniami oraz melasą. Dekoracyjna fajka wodna kosztować będzie mniej więcej 20-30LE, a jeśli chcemy z niej korzystać – warto wydać co najmniej 50LE. Pamiętajmy, że im większa fajka i im więcej na niej ornamentów, tym wyższa cena.

Figurki z bazaltu, bądź alabastru – piramidki, sfinksy, czy też koty. Warto sprawdzić, czy są oryginalne, próbując zadrapać kamień – prawdziwy bazalt się na pewno nie zarysuje;
Kasetki, bądź szachy inkrustowane masą perłową – eleganckie, trwałe i egzotyczne. Małą kasetkę po negocjacjach kupić można już za około 6 funtów egipskich (ok. 3zł), szachy zaś to koszt od 150 do 200 LE.

Papirus – wiele w Egipcie znajdziemy wytwórni papirusu, który od wieków stanowi znak rozpoznawczy kraju. Warto wybrać się do sprawdzonej wytwórni, gdzie, choć nieco drożej, kupimy prawdziwy papirus, wytwarzany tradycyjnymi metodami, nie zaś chińską podróbkę z nietrwałego bananowca. Na papirusie można często wygrawerować wybrany przez nas napis za pomocą hieroglifów.
Perfumy – Egipt słynie z wytwarzania perfum, a olejki eteryczne z tego kraju, tworzone w oparciu o naturalne składniki, wysyłane są do najbardziej znanych wytwórni europejskich. Dlatego też, bez obaw można tutaj kupić stosunkowo tanie, a jednocześnie trwałe olejki zapachowe w wielu zapachach. Za 50ml flakon zapłacimy ok. 50-100 LE.

Przyprawy oraz zioła – aromatyczne, wyjątkowe i w dobrej cenie. Warto tu kupić wanilię w laskach, cynamon w laskach, kardamon, a przede wszystkim szafran. Cena będzie znacznie niższa, niż w Europie, a zapach i aromat znacznie bogatsze. Ceny, oczywiście, uzależnione są od negocjacji ze sprzedawcą.
Ubrania i tkaniny – bawełna egipska słynie ze swojej wysokiej jakości. Dlatego też, na bazarkach warto zwrócić uwagę na wszelkiego rodzaju tekstylia – solidnie wykonane, ładne, a przy tym stosunkowo tanie.

Biżuteria – cena za gram srebra nie powinna przekroczyć 1-2$ za gram, 18- karatowe złoto zaś, to koszt 17-20 $ za gram. Spodziewać się można ciekawych, orientalnych wzorów i wykorzystania wielu drogocennych kamieni.

 

Co warto zjeść w Egipcie?

Jadąc do Egiptu, nie sposób zakosztować a arabskiej kuchni, pełnej aromatycznych przypraw oraz oryginalnych smaków. Skosztować warto m.in.:

Mięsa z grilla – jagnięciny, wołowiny, bądź kurczaka – podawanego w kawałkach, lub w postaci Kofty – małych kotletów mielonych – przyprawione kolendrą, niekiedy miętą, a także mieszanką ostrych przypraw,
Jagnięciny nadziewanej – z celulą, rodzynkami i orzechami, podawanej w sosie pomogorowym
Falafeli – smażonych na głębokim ogniu kulek z soczewicy, pietruszki i kolendry – doskonałego dodatku do dań mięsnych, jak i samodzielną potrawę,
Taamiji – to smażone kulki z zielonego bobu, podobne do falafeli,
Baklawy – tradycyjnego arabskiego ciasta z cienkiego i chrupiącego ciasta, przekładanego miodem i bakaliami,
Koszari – potrawki z kurczaka z ryżem, soczewicą i cebulą, usmażonej na chrupko,
Molochiji – kleistego dania z zielonych warzyw, niekiedy podawanego z mięsem.

Na wybrzeżu Morza Czerwonego, warto odwiedzić nadmorskie restauracje, serwujące świeże owoce morza oraz ryby – najczęściej możemy sobie w nich wybrać kawałek, z którego ma zostać przyrządzone nasze danie.

Koszt obiadu w egipskiej restauracji wyniesie ok. 50 – 80LE na osobę. Do tego doliczyć należy zwyczajowy napiwek dla kelnera. Pamiętajmy, że każda zamówiona z menu potrawa liczona jest osobno, a ceny w restauracjach nie podlegają negocjacjom. Warto więc, przed dokonaniem wyboru, upewnić się od kelnera, jakie są ceny poszczególnych elementów.